Podczas organizowania przyjęcia skupiamy się przede wszystkim na gotowaniu, przygotowaniu drinków, zapewnieniu niespodzianek dla gości. Często zapominamy o bardzo ważnym elemencie każdej uroczystości, jakim jest stół. Czas nas goni, goście będą za 15 min, a Ty nie masz jeszcze gotowych wszystkich dań. W efekcie nakrycie stołu schodzi na drugi plan, kładziesz pierwszy lepszy obrus i byle jak układasz sztućce. Pamiętaj jednak, że prawidłowo nakryty stół to przede wszystkim oznaka dobrego wychowania i ogłady towarzyskiej, ale również wyrażenie szacunku wobec gości. Warto więc chociaż troszeczkę poznać zasady nakrywania stołu, aby wywrzeć pozytywne wrażenie na naszych przyjaciołach, znajomych lub rodzinie. Z pomocą przychodzimy my i przedstawiamy Wam kilka podstawowych reguł.
1. Na początek: okrycie stołu
Zacznijmy od wybrania odpowiedniego obrusu. Musi być oczywiście czysty i wyprasowany. Pamiętajcie też, że powinien być odpowiedniej wielkości, tak aby zwisał ok. 20-25 cm poza krawędziami stołu. Kolor i wzory obrusu możecie dobierać dowolnie. Według nas podczas eleganckich uroczystości najlepiej sprawdzi się gładki, biały obrus. Gdy organizujecie mniej formalne spotkanie, spokojnie możecie użyć obrusu w innym kolorze lub we wzory, aby ożywić stół. Pamiętajcie, żeby odpowiednio dobrać obrus do koloru i wzorów zastawy. Kierujcie się zasadą ładu i umiaru, wówczas nawet zwykłe przyjęcie będzie bardziej wytworne.
Pod kolor obrusu i serwisu dobierzcie również serwetki. Na uroczyste przyjęcia wykorzystajcie materiałowe serwetki, natomiast na mniej formalne przyjęcia możecie użyć zwykłych papierowych serwetek, które są dostępne w każdym markecie, w wielu wzorach i kolorach. Serwetki powinno się ułożyć po lewej stronie nakrycia lub na środku talerza. Unikajcie rozkładania serwetek pod sztućcami, ponieważ są wtedy trudniej dostępne. Możecie je dowolnie zwijać i składać. Tutaj znajdziecie kilka naszych pomysłów na składanie serwetek.
2. Następnie: rozłożenie zastawy
Nakrycie stołu powinno być dopasowane do ilości gości oraz jedzenia, które chcecie podać na przyjęciu. Ważne jest, że na każdego gościa powinniście przewidzieć ok. 70 cm szerokości stołu. Podczas rozkładania zastawy kierujcie się zasadą od największego do najmniejszego. Nie musicie jednak rozkładać wszystkich talerzy od razu – przy dużej ilości posiłków stworzycie niepotrzebną wieżę. Na spodzie, ok. 1-2 cm od krawędzi stołu, postawcie duży talerz podstawowy. Nie służy on do podawania potraw, tylko stanowi ochronę stołu przed zabrudzeniem i wyznacza centrum nakrycia. Jeśli podczas przyjęcia zaplanowaliście zupę, danie główne i deser, to na talerzu podstawowym możecie ustawić mniejszy talerz na danie główne, a na nim talerz głęboki na zupę. Nie musicie od razu ustawiać talerzyka na deser, podajcie go po zebraniu talerzy na danie główne. Jeśli Wam wygodniej, możecie również po każdym daniu wymieniać talerze. Wówczas na talerzu podstawowym będzie tylko jedno naczynie, dopasowane do akurat podawanego posiłku. Talerz podstawowy nie jest jednak obowiązkowy. Możecie spokojnie z niego zrezygnować i zastąpić go większym talerzem na danie główne. Jeśli do którejś potrawy podajecie pieczywo, nie zapomnijcie o odpowiednich talerzykach. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, niewiele powyżej ostatniego widelca.
3. W dalszej kolejności: ułożenie sztućców
Ilość sztućców musi być dopasowana do ilości podawanych potraw, a ułożenie widelców, noży i łyżek nie może być przypadkowe. Wszystkie rodzaje sztućców układamy w ten sam sposób, a więc widelce ząbkami do góry, noże ostrzem skierowanym w lewą stronę, a łyżki wypukłą częścią do dołu. Podstawową zasadą przy rozkładaniu sztućców jest ich dopasowanie do kolejności podawanych potraw. Najbliżej talerza podstawowego znajdą się więc sztućce do dania głównego – widelec z lewej strony i nóż z prawej. Zazwyczaj przed podaniem dania głównego serwujemy zupę. W takiej sytuacji musimy więc od razu przygotować łyżkę. Ułóżcie łyżkę do zupy z prawej strony talerza, po zewnętrznej stronie noża. Jeśli przed podaniem zupy zaplanowaliście jeszcze przystawki, to sztućce do nich powinny znaleźć się po zewnętrznych stronach tych już ułożonych na stole. Każde przyjęcie kończy się deserem i również do niego musimy przygotować odpowiednią zastawę. W zależności od deseru wybierzemy łyżeczkę lub widelczyk. Miejsce sztućców do deseru jest powyżej talerza podstawowego i w zależności od rodzaju ich trzonek jest zwrócony w lewo (widelczyk) lub w prawo (łyżeczka). Do deserów zazwyczaj podaje się kawę bądź herbatę. Łyżeczka do nich powinna być podana razem z gorącym napojem na spodeczku od filiżanki. Jeśli na stole postawiliśmy talerzyk do pieczywa, to musimy również zadbać o odpowiedni nóż do pieczywa. Układamy go na prawej krawędzi talerzyka, a jego ostrze powinno być skierowane w lewo.
Pamiętajcie, żeby dopasować sztućce do rodzaju potrawy. Jeśli podajecie rybę, to zadbajcie o to, aby na stole znalazły się odpowiednie widelce i noże do ryb. Sztućce do ryby są nieco mniejsze od standardowych. Widelec ma trzy ząbki, a nóż jest szeroki, skośnie zakończony i nieostry. Jeśli natomiast chcecie podać stek, również do niego powinniście przygotować odpowiednie sztućce, aby ułatwić gościom konsumpcję.
4. Później: ustawienie szkła
Rodzajów szklanek i kieliszków jest bardzo dużo, a stół ma ograniczoną powierzchnię. Dlatego też musimy zdecydować, jakie napoje będziemy podawać. Przeważnie na stole ustawiamy trzy różne kieliszki/ szklanki w trójkącie lub pod skosem. Ich miejsce znajduje się po prawej stronie talerza podstawowego, powyżej sztućców. Kieliszek na wodę powinien znajdować się najbliżej ręki gościa, tak aby w każdej chwili mógł po niego sięgnąć. Kieliszek do przekąsek (np. do białego wina) powinien stać nieco niżej od kieliszka do wody. Kieliszek lub szklankę do trzeciego napoju (np. do czerwonego wina, piwa, szampana) ustawiamy powyżej pozostałych, na lewo lub na prawo od kieliszka do wody, w zależności czy chcemy ustawić kieliszki w trójkąt, czy pod skosem. Więcej na temat rodzajów szklanek i kieliszków dowiecie się z tego artykułu.
5. Na koniec: dekoracje i oświetlenie
Za sobą mamy już rozłożenie zastawy i sztućców. Warto więc na koniec pomyśleć o odpowiednim oświetleniu stołu i dekoracji. Jeśli przyjęcie organizowane jest późnym popołudniem lub wieczorem na stole, powinny znaleźć się świeczniki, lub świece. Dopasujcie je kolorystycznie do obrusu, zastawy i pozostałych dodatków. Zadbajcie również o niewielką dekorację, która nada charakter naszemu przyjęciu. Zlokalizujcie punkt centralny na stole i w tym miejscu postawcie kwiaty, świece lub stroiki dopasowane do okazji. Pamiętajcie, że dekoracje muszą być odpowiedniej wielkości, aby nie przeszkadzały gościom podczas kontaktu wzrokowego lub sięgania po przystawki. Nie przesadzajcie również z ilością dekoracji i świec – ponownie kierujcie się zasadą ładu i umiaru.
Podczas organizowania większego przyjęcia warto jest zadbać o usadzenie gości w taki sposób, aby każdy czuł się swobodnie. W tym celu warto przygotować winietki, dzięki którym goście szybko zlokalizują swoje miejsce przy stole. Ustawcie je po lewej stronie powyżej talerzyka na pieczywo. Eleganckie winietki mogą stanowić dodatkową dekorację. Tutaj możecie pobrać przygotowane przez nas winietki, które sprawdzą się na każdą okazję!
Jeśli zdecydowaliście się na usadzenie gości, możecie również dostosować zastawę do osób leworęcznych. Wówczas wszystkie sztućce powinny znaleźć się po odwrotnych stronach talerza podstawowego, a więc noże po lewej stronie, a widelce po prawej. To zdecydowanie bardzo miły gest, który świadczy o tym, jak bardzo dbacie o swoich gości. Jeśli jednak nie wiecie, gdzie usiądzie osoba leworęczna, nie popełnicie wpadki, układając wszystkie nakrycia w ten sam podstawowy sposób. Wówczas leworęczny gość sam przełoży sztućce, tak aby było mu wygodnie.
Na sam koniec przygotowaliśmy dla Was małą ściągawkę, do pobrania TUTAJ. Wydrukujcie ją, a prawidłowe nakrycie stołu nie będzie Wam już straszne!