Przekąski na Halloween – strasznie smaczne halloweenowe smakołyki

Halloween to najbardziej popularny zwyczaj związany ze świętem zmarłych. Obchodzone jest 31 października w wielu krajach na świecie, w tym często również w Polsce. Tego dnia w domach królują dynie powycinane w kształt strasznych wyrazów twarzy, a we wszelkich możliwych miejscach ogromne pająki wiją swoje pajęczyny. Dookoła panuje tajemniczy półmrok i z oddali słychać przerażający śmiech wiedźmy. Zastanawialiście się kiedyś, jak przenieść ten klimat na halloweenowy poczęstunek? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy Wam propozycje na strasznie smaczne przekąski na Halloween.

Francuski
Jack-o’-lantern

Ta przekąska na Halloween to totalny must have, ponieważ dynia to podstawowy symbol tego święta. Przy okazji jest banalnie prosta w przygotowaniu. Francuski Jack-o’-lantern jest zrobiony z ciasta francuskiego, z którym na pewno każdy kucharz-amator miał styczność.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 10 plasterków dużego salami
ser
ketchup

Z ciasta francuskiego wytnijcie dynie. Aby były podobne do siebie kształtem, pierwszy wycięty kawałek przyłóżcie delikatnie do pozostałego ciasta francuskiego i na jego podstawie wytnijcie kolejny. Na tym etapie starajcie się nie dociskać dwóch części do siebie, ponieważ przy próbie odklejenia mogą się zniekształcić. Gdy zostały już wycięte wszystkie części, w połowie z nich musicie jeszcze wyciąć oczy oraz buzię (góra przekąski). Pamiętajcie o zachowaniu typowego dla Halloween przerażającego uśmiechu. Środek spodu przekąski posmarujcie delikatnie ketchupem, następnie posypcie ziołami i startym na małych oczkach serem. Na koniec ułóżcie plasterki salami. Teraz pozostało tylko zlepić spód z górą. Aby wszystko się ładnie trzymało dociśnijcie brzegi widelcem. Bardzo ważne, aby brzegi nie były posmarowane, ponieważ ciasto nie będzie wam się chciało zlepić. Gotowe dynie posmarujcie opcjonalnie roztrzepanym jajkiem i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczcie przez ok. 15 minut.

Gniazdo pająka

Kolejnym symbolem Halloween są pająki. Dla wielu z nas są one bohaterami najgorszych koszmarów. Dlatego też nie mogło ich zabraknąć na najstraszniejszej imprezie w roku i oczywiście w naszych przekąskach na Halloween.

Składniki:
25 dag mąki pszennej (najlepiej typu 00)
2 dag drożdży
150 ml ciepłej przegotowanej wody
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
pieczarki
szynka
ser
czarne oliwki
masło
ketchup
sól, pieprz, oregano, bazylia

Zacznijcie od przygotowania drożdżowego zaczynu. Drożdże z cukrem rozpuśćcie w ciepłej wodzie i odstawcie na ok. 15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiejcie do miski i wymieszajcie z solą. Następnie dodajcie zaczyn oraz oliwę i zagniećcie na gładkie ciasto. Odstawcie na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie, możecie zająć się dodatkami do tej przekąski na Halloween. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na dość drobne kawałki, a następnie podsmażcie na maśle, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Ser zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Oliwki przekrójcie na pół. Jedną część odłóżcie na później, natomiast drugą pokrójcie w paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie i wytnijcie szklanką okręgi. Każde gniazdo pająka posmarujcie ketchupem i posypcie oregano oraz bazylią. Następnie połóżcie pieczarki oraz szynkę i posypcie serem. Pozostała najtrudniejsza część przygotowania przekąski na Halloween i polecamy zlecić ją najbardziej cierpliwej osobie, jaką znacie. Mianowicie chodzi o układanie oliwek w kształt pająków. Gdy wszystko będzie gotowe włóżcie do piekarnika (230 stopni) na ok. 10 minut.

Miotła czarownicy

Ta przekąska na Halloween jest banalnie proste w wykonaniu, a do jej przygotowania potrzebujemy wyłącznie trzech składników. Nie wymaga dużo pracy, a gwarantujemy, że zniknie ze stołu jako pierwsza. Dla cierpliwych polecamy wersję ze szczypiorkiem.

Składniki:
opakowanie ulubionych kabanosów
ser żółty (bez dziur) – 5-6 dużych plasterków
szczypiorek lub nitka do zawiązania

Kabanosy podzielcie na równe części. Ser pokrójcie na paski o szerokości ok. 5-6 cm. Z jednego boku zróbcie nacięcia zostawiając ok. 2 cm do przeciwległej strony. Ważne, aby plastry sera były dosyć cienkie, ponieważ dzięki temu będzie się łatwiej zwijał i nie będzie się łamał. Koniec kabanosa zawińcie serem i zawiążcie szczypiorkiem. Ten sposób polecamy tylko osobom cierpliwym, ponieważ szczypiorek bardzo łatwo się urywa. Trzeba podjąć kilka prób, żeby te przekąski na Halloween wyszły idealnie. Osobom nerwowym lub zapracowanym zalecamy użycie sznureczka zamiast szczypiorku. Pamiętajcie tylko poinformować o tym gości!

Duszek z niespodzianką

Tej przekąski na Halloween nie da się popsuć. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a idealnie dopasowuje się do klimatu tego wydarzenia. Gwarantujemy, że nawet niedoświadczony kucharz przygotuje ją bez problemu i zachwyci swoich halloweenowych gości.

Składniki:
10 jajek
ok. 400 g pieczarek
masło
majonez
sól, pieprz do smaku

Jajka ugotujcie na twardo, a więc przez ok. 8-10 min od zagotowania wody. Odstawcie do wystygnięcia. W tym czasie zetrzyjcie pieczarki na tarce o grubych oczkach i podsmażcie na niewielkiej ilości masła, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Odlejcie nadmiar wody i zostawcie do wystudzenia. Przestudzone jajka obierzcie ze skorupek. Odetnijcie szerszą część jajka tak, aby można było bez uszkodzenia białka usunąć żółtka. Za pomocą słomki wytnijcie w białku oczy oraz buzię. Do wystudzonych pieczarek dodajcie ok. 5 rozdrobnionych żółtek i wymieszajcie z odrobiną majonezu, tak aby pasta się skleiła. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Zostaje jedynie nafaszerować duszki pieczarkową pastą i przekąska gotowa.

Drożdżowe mumie

Ta przekąska wymaga więcej czasu na przygotowanie, jednak warto go poświęcić. Mumia jest nieodłącznym elementem Halloween, ponieważ jest często odwzorowywana przez dzieci i dorosłych biorących udział w maskaradzie. Dodatkowo ta przekąska jest po prostu bardzo smaczna!

Składniki:
25 dag mąki
5 parówek
2 dag drożdży
łyżka mleka
2 łyżki śmietany
2 jajka
łyżka oleju
łyżeczka cukru
sól
musztarda lub majonez

Drożdże i cukier rozpuśćcie w mleku, a następnie dodajcie olej. Mąkę przesiejcie przez sitko do miski lub na stolnicę. Dodajcie 1 całe jajko, drożdżowy zaczyn, śmietanę oraz szczyptę soli. Od razu rozwałkujcie i podzielcie na paski o szerokości ok. 1 cm. Parówki obierzcie z folijki i podzielcie na pół. Zacznijcie obwijać je ciastem od góry, zostawiając trochę miejsca na oczy mumii. Wyłożone na blaszce gotowe mumie posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu ciasto drożdżowe lepiej się zarumieni. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu musicie jeszcze dorysować mumii oczy. Wykorzystajcie do tego musztardę lub majonez. Źrenice możecie zrobić z ziarenek pieprzu lub kawałeczków oliwek.

Na koniec chcielibyśmy pokazać Wam jeszcze patent na halloweenowe podanie słonych przekąsek, typu chipsy i paluszki. W końcu każdą imprezę organizujemy na 100%, więc i te smakołyki nie powinny wylądować w zwykłych miseczkach.

Zacznijmy od podania paluszków, ponieważ w tym przypadku przygotowanie naczynia będzie szybsze i łatwiejsze. Wystarczy zaopatrzyć się w papierowe, białe (mogą być również pomarańczowe) kubeczki i narysować na nich (bądź też wydrukować) przerażające twarze. Warto również poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie wiedźmowego stojaka na przekąski.

Do jego wykonania będziecie potrzebować: trzech prostych patyków o średnicy ok. 2 cm, kilku cienkich gałązek, mocnej nitki lub sznureczka, taśmy, dwóch zakrętek od słoików, śrubek, czarnego brystolu, brązowego papieru do pieczenia, kawałek kartonu i kleju.

Zacznijcie od owinięcia nakrętek szarym papierem. Następnie dwa grubsze patyki przytnijcie tak, aby były równej długości i za pomocą śrubek przymocujcie do nich zakrętki od słoików. Do trzeciego patyka przymocujcie gałązki za pomocą taśmy i owińcie go brązowym papierem. Z kartonu wytnijcie 4 paski o wymiarach 2×4 cm i wzmocnijcie je taśmą. Również za jej pomocą przymocujcie paseczki do górnej części grubszych patyków, aby powstały uchwyty na miotłę.

Czas zabrać się za czapeczki wiedźmy. Z czarnego brystolu wytnijcie 5 kół. W trzech z nich wytnijcie okrągłe dziury, zostawiając ok. 2 cm od brzegu koła. Te części będą rondami czapek. Pozostałe dwa koła podzielcie na pół i sklejcie z nich stożki. Teraz wystarczy je połączyć z rondami i kapelusze czarownicy gotowe. Po dwóch przeciwległych stronach czapek przywiążcie nitkę i zawieście je na poziomym patyku, a więc na miotle. Aby konstrukcja była stabilniejsza, owińcie taśmą miejsca, gdzie poziomy patyk styka się z pionowymi. Teraz zostało nam tylko wypełnić czapeczki wiedźmy tematycznymi przekąskami. Idealne do tego będą chrupki Monster Munch!

Po więcej halloweenowych pomysłów zajrzyjcie do pozostałych wpisów na blogu. Znajdziecie tam inspiracje na dekoracje oraz zabawy, a także dowiecie się, skąd wziął się ten zwyczaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *