Kanapki kojarzą nam się przede wszystkim z szybkim, pożywnym i smacznym posiłkiem. Spożywamy je na śniadanie, lunch czy kolację i dzięki różnym sposobom podawania, nigdy nam się nie znudzą. Kanapki sprawdzają się również idealnie podczas domówek, bo czy znacie osobę, która powie “Nie, stary, nie lubię kanapek”? Oczywiście, że nie! Nie bez powodu ta smaczna przekąska doczekała się swojego święta, bowiem 3 listopada obchodzimy Światowy Dzień Kanapki. Dlatego też przedstawiamy Wam nasze pomysły na kanapki.
Na początek kilka słów o historii powstania tej pysznej przekąski. Popularną kanapkę zawdzięczamy czwartemu hrabiemu Sandwich – Johnowi Montagu, który był zapalonym miłośnikiem hazardu i nie chciał odrywać się od gier karcianych nawet na czas posiłku. Dlatego polecił służącemu przygotować posiłek, który mógłby spożywać bez użycia sztućców. Zgodnie z życzeniem otrzymał kawałek wołowiny włożonej między dwie kromki chleba. Dzięki temu mógł bez ubrudzenia rąk zaspokoić głód i dalej wpadać w wir hazardu. Od tej pory wszyscy zamawiali “to co Sandwich”, a ostatecznie wystarczało samo “sandwich” (z ang. kanapka).
Bajgle z prosciutto i camembertem
Składniki:
bajgle
szynka prosciutto
ser camembert
sałata
pomidor
oliwa z oliwek
oregano
bazylia
Bajgiel to drożdżowa bułeczka w kształcie oponki, która dzięki swojej puszystości i miękkości jest uwielbiana przez wielu ludzi na całym świecie. Mimo, iż najbardziej popularne są te nowojorskie bajgle, tak naprawdę to pyszne pieczywo swój początek ma w Krakowie. Wymyślili je krakowscy Żydzi i według pogłosek były one dawane kobietom, jako prezent po narodzinach dziecka. Obecnie bajgle są podstawą wielu pysznych kanapek, wystarczy dodać ulubione składniki. My stawiamy na wersję z prosciutto i camembertem. Przetnijcie bajgle na pół i skroplcie oliwą z oliwek, a następnie posypcie oregano i bazylią. Na dół bajgla ułóżcie kilka liści sałaty, szynkę prosciutto, plastry camemberta oraz pomidora. Przykryjcie górą bajgla i gotowe. Ekspresowo mamy smaczne śniadanie, lunch czy przekąskę na piknik.
Panini z salami i mozzarellą
Składniki:
pieczywo do panini lub bułka ciabatta
salami
ser mozzarella
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
rukola
pomidorki koktajlowe
Panini to zdecydowanie najbardziej z znana włoska kanapka. Doczekała się ona nawet swojego własnego święta, bowiem 21 listopada przypada Światowy Dzień Włoskiej Kanapki. Sami więc rozumiecie, że nie mogło jej zabraknąć w naszym zestawieniu. Przygotowywana jest zwykle z włoskiej bułki ciabatta, a w większych marketach w Polsce możemy spotkać również specjalne pieczywo do panini. Ta przekąska zazwyczaj spożywana jest na ciepło, więc do jej przygotowania potrzebujemy grilla elektrycznego lub patelni grillowej. Bułkę przekrójcie na pół i posmarujcie delikatnie oliwą z oliwek oraz posypcie ziołami prowansalskimi. Na dolnej części bułki ułóżcie plastry mozzarelli, następnie salami i ponownie plastry mozzarelli. Przykryjcie górną częścią bułki i dociśnijcie ręką, aby ciabatta się troszkę spłaszczyła. Włóżcie na rozgrzanego grilla lub patelnie i dociśnijcie mocno. Grillujcie do momentu zrumienienia pieczywa.
Croissant z bekonem i jajkiem
Składniki:
croissanty
szynka
boczek
jajka
sałata
majonez
Croissant to francuskie pieczywo w kształcie rogalika. Obecnie jest narodowym produktem Francji, jednak według legend swoje początki miał w Austrii. Pewien austriacki piekarz wypiekał rogaliki w kształcie półksiężyca na cześć zwycięstwa nad Turkami. Do Francji ten przysmak trafił za sprawą Augusta Zanga, który rozpowszechnił technikę wypiekania z wykorzystaniem pary wodnej. Od tej pory trudno wyobrazić sobie francuskie śniadanie bez delikatnego, maślanego croissanta. Mimo, że rogaliki tradycyjnie podawane są bez nadzienia, my postanowiliśmy zaszaleć i dodać wytrawne składniki. Jajka ugotujcie na twardo, a boczek podsmażcie na chrupiąco. Przetnijcie croissanty na pół i posmarujcie delikatnie majonezem. Następnie włóżcie w środek sałatę, plaster szynki, kilka plasterków jajek oraz bekon. Wytrawne croissanty smakują, tak jak wyglądają – świetnie!
Angielski muffin z wędzonym łososiem
Składniki:
angielskie muffiny
łosoś wędzony
twarożek
rzodkiewka
koperek
sałata
Angielskie muffiny (English Muffins) to płaskie (ok. 4 cm grubości) i okrągłe bułeczki, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych i Australii. Zazwyczaj podawane są podpieczone na śniadanie z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. My dzisiaj stawiamy na wytrawne – z twarożkiem i łososiem. Muffiny przekrójcie poziomo na pół i podpieczcie w piekarniku, tosterze lub na patelni. Na dolną część ułóżcie kawałki sałaty i rzodkiewkę, a następnie wyłóżcie twarożek. Na samą górę kanapki połóżcie wędzonego łososia i posypcie koperkiem. Przykryjcie drugą częścią muffiny. Te bułeczki idealne są na śniadanie, ale gwarantujemy Wam, że nikt nimi nie pogardzi nawet wieczorem.
Imprezowa długa kanapka z kurczakiem
Składniki:
bagietka
uda z kurczaka bez kości
sos curry mango
brzoskwinie w syropie
rukola
majonez
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie uwzględnili w naszym zestawieniu imprezowej przekąski. Niezwykle szybka w przygotowaniu i sycąca kanapka zaspokoi głód każdego gościa. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy bagietkę, kolejny symbol Francji. Podobnie jak w przypadku croissantów, bagietka swoje początki miała w Austrii, stąd jej pierwotna nazwa “bułka austriacka”. Francuzi podpatrzyli ten przysmak u żołnierzy Habsburgów, którzy patrolowali ulice Paryża. Obecnie bagietka jest nieodłącznym elementem Francji i idealną opcją na śniadanie czy kolację. Naszą wersję bagietki nafaszerowaliśmy soczystym kurczakiem. Uda z kurczaka pokrójcie na kawałeczki i podsmażcie w ulubionych przyprawach. Przekrójcie bagietkę poziomo na pół. Dolną część nasmarujcie sosem curry mango, a górną majonezem. Na dolną część ułóżcie rukolę, kawałki kurczaka oraz plasterki brzoskwini i przykryjcie drugą częścią. Aby wszystko trzymało się ze sobą, zepnijcie obie części patyczkami do szaszłyków. Teraz wystarczy pokroić bagietkę na mniejsze kawałki. Dzięki patyczkom goście będą mogli łatwo sięgać po tą przekąskę.
Podstawą smacznej kanapki są dobrej jakości, świeże składniki. Gdy je mamy, sukces jest gwarantowany, ponieważ w samym przygotowaniu tej przekąski nie ma nic skomplikowanego. Dodatkowo różnorodność dodawanych składników zapewnia, że możemy jeść kanapki codziennie i będzie nam się to nudzić. Pamiętajcie, ogranicza nas tylko własna wyobraźnia!