Coraz więcej osób w Polsce świętuje Halloween. Jedni wybierają się tego dnia do kina na maraton horrorów, inni bawią się w klubie pełnym halloweenowych dekoracji, a jeszcze inni organizują imprezę przebieraną w domowym zaciszu. My oczywiście przyklaskujemy temu ostatniemu pomysłowi! Na naszym blogu znajdziecie kilka wpisów ze wskazówkami, dzięki którym Wasza halloweenowa domówka przyćmi wszystkie inne imprezy w mieście. A w dzisiejszym artykule proponujemy Wam słodkie przekąski, które wyglądają tak zachwycająco, że aż żal je zjadać. Mimo to gwarantujemy, że będą znikać ze stołu w mgnieniu oka! Poznajcie przepis na niezwykłe halloweenowe muffinki, które na pewno zdobędą uznanie Waszych gości.
Halloweenowe muffinki – przepis na ciasto
Ciasto na muffinki jest niezwykle proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Pieczenie muffinek zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zawsze zadowalający. Znacie kogoś, kto się nie skusi na takie pyszne, nieduże ciastko? Na pewno nie! Szczególnie, że halloweenowe wersje są tak niezwykłe, że każdy będzie chciał mieć taką babeczkę na swoim talerzu. Do przygotowania muffinek potrzebujecie tylko kilku produktów, miksera i foremek. Poniżej prezentujemy przepis na ciasto, z którego wyjdzie Wam 24 babeczki (12 jasnych i 12 ciemnych).
Przygotowanie: Jajka utrzyjcie z cukrem. Dodajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Miksujcie, a następnie dodajcie oliwę. Jeśli chcecie zrobić dwie wersje ciasta (jasne i ciemne), podzielcie otrzymaną masę na dwie części i do jednej dodajcie kakao. Wylejcie ciasto do foremek – do jednych jasną wersję, do innych ciemną. Możecie zrobić również dwukolorowe babeczki, wtedy wystarczy wlać trochę jasnego ciasta, potem trochę ciemnego, znowu jasne itd. Uzupełniajcie papilotki do muffinek mniej więcej do ¾ wysokości, bo babeczki urosną w piekarniku. Pieczcie muffinki w temperaturze 180°C (opcja góra-dół) ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Halloweenowe muffinki – przepis na krem
Muffinki same w sobie są bardzo smaczne, ale z kremem są dosłownie przepyszne! Poza tym dzięki temu dodatkowi wyglądają obłędnie i umożliwiają zachwycające, halloweenowe dekoracje. Przygotowanie kremu do babeczek jest równie proste, jak przygotowanie ciasta. Wystarczą Wam cztery składniki, a efekt będzie piorunujący.
Przygotowanie: Mocno schłodzoną śmietankę z fixem ubijcie na sztywno. Dodawajcie stopniowo cukier puder i serek mascarpone, aż uzyskacie sztywną konsystencję kremu. Gotowe! Jeśli potrzebujecie kremu w innym kolorze, wystarczy dodać barwnik spożywczy.
Halloweenowe muffinki – 6 strasznie smacznych pomysłów
Muffinka-nagrobek
Na muffinkę nałóżcie krem – kolor nie ma znaczenia. Posypcie babeczkę rozdrobnionymi ciemnymi herbatnikami (możecie do tego celu poświęcić jedną ciemną muffinkę). Nagrobek zrobicie z herbatnika. Wytnijcie odpowiedni kształt i oblejcie ciastko rozpuszczoną ciemną czekoladą. Możecie też kupić gotowe herbatniki w czekoladzie. Napis wykonacie z rozpuszczonej białej czekolady – my użyliśmy żółtego pisaka do pierniczków.
Muffinka-pająk
Na muffinkę nałóżcie krem w dowolnym kolorze. My polecamy biały, bo na nim pająk będzie najlepiej widoczny. Samego pająka zrobicie z połówki okrągłej pralinki. Odnóża wykonacie z rozpuszczonej ciemnej czekolady – narysujcie je na folii spożywczej i poczekajcie, aż zastygną. Na koniec możecie dodać pająkowi oczy z rozpuszczonej białej czekolady (u nas ponownie pisak).
Muffinka-duch
Nałóżcie biały krem tak, aby powstała postać ducha. Jeśli krem jest sztywny, nie powinno to stanowić problemu. Jeśli jednak Wasz krem jest dosyć luźny, wytnijcie z jednej muffinki kształt duszka i oblepcie go dokładnie kremem. Następnie przyklejcie ducha do babeczki za pomocą tego samego kremu. Oczy wykonacie z rozpuszczonej ciemnej czekolady – narysujcie je na folii spożywczej i poczekajcie, aż zastygną.
Muffinka-nietoperz
Do kolejnej muffinki potrzebujecie ciemnego kremu. Uzyskacie go poprzez dodanie kakao do kremowej bazy. Oczy nietoperza zrobicie z rozpuszczonej białej i ciemnej czekolady. Narysujcie kółka z białej czekolady na folii spożywczej, a gdy ta zastygnie, dodajcie ciemne źrenice. Skrzydła nietoperza wykonacie z dwóch połówek ciastek Oreo (możecie też użyć innych, ciemnych ciastek o okrągłym kształcie).
Muffinka-kapelusz wiedźmy
Do tej wersji halloweenowych muffinek możecie użyć zielonego, fioletowego lub szarego kremu. Nałóżcie krem na babeczkę. Wystarczy niewielka ilość, która umożliwi przytwierdzenie kapelusza, który wykonacie ze stożkowego wafelka do lodów. My użyliśmy rożków Ozmo Cornet, ponieważ ich rozmiar pasował idealnie do naszych muffinek. Polejcie wafelek rozpuszczoną ciemną czekoladą i nasadźcie na babeczkę.
Muffinka-oczy
Do naszej wielookiej muffinki użyliśmy różowego kremu, ale równie dobrze możecie wybrać inny kolor. Zrezygnujcie jednak z białego kremu, bo gałki oczne nie będą dobrze widoczne. Same oczy wykonacie z rozpuszczonej białej i ciemnej czekolady. Podobnie jak w przypadku nietoperza – narysujcie na folii spożywczej kółka z białej czekolady, a gdy zastygną, dodajcie ciemne źrenice. Na koniec wystarczy gęsto ozdobić babeczkę gotowymi oczami.
Jeśli podobały Wam się nasze halloweenowe muffinki, rzućcie okiem na inne wpisy związane ze Świętem Duchów. Na naszym blogu znajdziecie oryginalne pomysły na halloweenowe dekoracje, przekąski i zabawy, które możecie wykorzystać na Waszej domówce.