Proste i szybkie przekąski na imprezę, czyli jak się nie narobić, a wrażenie zrobić!

Proste i szybkie przekąski na imprezę

Przed organizacją każdej imprezy stajemy przed jednym i tym samym pytaniem – co przygotować? Niestety nie zawsze mamy czas na długie godziny spędzone w kuchni. Ba, czasem dowiadujemy się w ostatniej chwili, że znajomi postanowili do nas wpaść. Co wtedy? Po pierwsze – nie panikujcie. A po drugie – jak przeczytacie nasze pomysły na proste i szybkie przekąski, będziecie wiedzieli, co robić. 😉 Dzisiejszy wpis jest dla wszystkich zabieganych Partymaniaków, którzy chcą należycie podjąć swoich gości, ale nie mają czasu na skomplikowane potrawy. Poznajcie pyszne i szybkie przekąski na imprezę, które przypadną do gustu każdemu i nie wymagają długiego przygotowywania.

Zawijasy z tortilli

Roladki z tortilli to prosta, sprawdzona i smaczna przekąska, do przygotowania której nie musicie ani włączać piekarnika, ani odpalać gazu. A przy tym prezentują się naprawdę ładnie na stole. Brzmi zachęcająco?

Zawijasy z tortilli

Lista zakupów:

• 3 gotowe placki tortilli
• 9 dużych plastrów szynki
• 12 plastrów sera
• 1 długi ogórek (świeży)
• 1 czerwona papryka
• 6 liści sałaty
• serek topiony (smak według uznania)

Przygotowanie: Pokrójcie ogórka i paprykę w cienkie paski. Posmarujcie cały placek serkiem. Produkty układajcie na ¾ wielkości placka w kolejności: sałata, szynka, ser, ogórek i papryka. Zwijajcie roladkę tak, aby placek pokryty jedynie serkiem został zwinięty na samym końcu – w ten sposób roladka nie będzie się rozwijać. Pokrójcie otrzymaną roladkę na mniejsze części (każdą można zabezpieczyć wykałaczką). Gotowe!

Mini bruschetty

Niewielkie sucharki pokryte różnymi przyprawami są nam doskonale znane – obok chipsów, paluszków i orzeszków są to ulubione przekąski Polaków. Najczęściej wysypujemy je do miski (albo i nie) i zjadamy w takiej formie, w jakiej są sprzedawane. My jednak proponujemy dwie wariacje na ich temat, które zachwycają smakiem, prostotą i uroczym wyglądem.

Mini bruschetty

Lista zakupów:

• 2 opakowania dowolnych sucharków
Maretti Bruschette
• serek kanapkowy (polecamy
czosnkowy)
• pomidorki koktajlowe
• wędzony łosoś
• świeży koperek

Przygotowanie: Wybierzcie całe (nie połamane) sucharki i posmarujcie je serkiem. Na część z nich ułóżcie połówki pomidorków koktajlowych. Drugą część posypcie posiekanym koperkiem, następnie ułóżcie kawałki wędzonego łososia. Smacznego!

Ślimaki z ciasta francuskiego

Kolejną prostą przekąską są ślimaki z ciasta francuskiego, które zdecydowanie trafią w gust Waszych gości, bo w smaku przypominają pizzę (a kto nie lubi pizzy?). Potrzebujecie dosłownie chwili i kilku prostych produktów, by wyczarować smaczną przekąskę.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Lista zakupów:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• salami w plastrach
• ser żółty
• ketchup
• bazylia i oregano

Przygotowanie: Zetrzyjcie ser na małych oczkach. Rozwińcie ciasto francuskie, posmarujcie ketchupem, posypcie przyprawami i serem. Następnie ułóżcie plasterki salami. Zwińcie rulon w przeciwną stronę, niż było zwinięte ciasto (dobrze jest zostawić jeden brzeg bez salami, żeby ciasto się zlepiło). Pokrójcie rulon na części o szerokości około 2 cm. Połóżcie „ślimaki” na blaszce i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie zgodnie z wytycznymi na opakowaniu ciasta.

Quesadilla z kurczakiem

Choć nazwa tej przekąski brzmi skomplikowanie, quesadilla jest naprawdę bardzo łatwa do przygotowania. Z kilku prostych produktów możecie stworzyć smaczną przystawkę na wzór popularnego meksykańskiego dania. Do dzieła!

Quesadilla z kurczakiem

Lista zakupów:

• 4 placki tortilli
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• ser żółty
• kukurydza konserwowa*
• przyprawy do kurczaka

Przygotowanie: Pokrójcie pierś z kurczaka na małe cząstki (ok. 1 cm x 1 cm), posypcie ulubionymi przyprawami do kurczaka i podsmażcie na oleju. Ser zetrzyjcie na małych oczkach i posypcie nim obficie placek tortilli. Równomiernie ułóżcie kurczaka i kukurydzę. Ponownie posypcie serem i przykryjcie drugim plackiem. Ostrożnie przełóżcie quesadillę na suchą patelnię. Smażcie z obu stron do zarumienienia placka (najlepiej dociążyć quesadillę przykrywką lub talerzem podczas smażenia, żeby placki się zlepiły).

*Jeśli nie jesteście fanami kukurydzy, możecie ją zastąpić podsmażonymi wcześniej pieczarkami lub ogórkiem konserwowym. 😉

Koreczki

Koreczki to zawsze dobry wybór, bo możecie je przygotować z wielu różnych produktów, które akurat macie w lodówce. Dzisiaj prezentujemy dwa przepisy na tą niezwykle prostą i szybką przekąskę.

Koreczki

Lista zakupów:

• wykałaczki
• ser żółty w kostce
• ulubiona wędlina w kawałku
• ogórek świeży
• papryka czerwona
• mozzarella (najlepiej małe kulki)
• pomidorki koktajlowe
• oliwa z oliwek, oregano, bazylia

Przygotowanie: Ser, wędlinę, ogórka i paprykę pokrójcie w kostkę (ok. 2 cm x 2 cm). Nadziewajcie na wykałaczkę po kolei: kostkę sera, kostkę wędliny, ogórka i paprykę. Gotowe! Możecie się teraz zabrać do drugiej wersji koreczków. Do niewielkiej miski wlejcie trochę oliwy, dodajcie bazylię i oregano, wymieszajcie. Tak przygotowaną oliwą posmarujcie kulki mozzarelli, które następnie nadziewajcie na wykałaczki. Dodajcie pomidorki koktajlowe.

Ogórki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna to według nas nie tylko smaczna, ale również bardzo uniwersalna propozycja, którą możecie podać na kilka sposobów (niekoniecznie tylko na bagietce). My często nadziewamy nią pomidory lub łódeczki z papryki, a dzisiaj zajmiemy się jeszcze szybszym i łatwiejszym sposobem podania.

Ogórki z pastą jajeczną

Lista zakupów:

• 6 jajek (ugotowanych na twardo)
• pęczek szczypiorku
• majonez
• ulubiona wędlina
• sól, pieprz
• 3 ogórki świeże

Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek należy opłukać i posiekać. Wędlinę pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Wszystkie trzy produkty doprawcie solą i pieprzem (nie żałujcie pieprzu, żeby pasta nie wyszła mdła). Dodajcie trochę majonezu i dokładnie wymieszajcie. Ogórki pokrójcie w plastry (ok. 1 cm). Nakładajcie gotową pastę na plastry ogórka – możecie do tego użyć szprycy cukierniczej. Gotową przekąskę możecie udekorować cząstką pomidorka koktajlowego, rzodkiewką lub natką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem

Nasz ostatni pomysł na dziś to bardzo prosta, pożywna i smaczna sałatka, którą wykonacie w kwadrans. Warto ją znać, bo może być jedyną deską ratunku, gdy w ostatniej chwili dowiadujecie się, że będziecie mieć gości!

Sałatka z tuńczykiem

Lista zakupów:

• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub
w oleju
• makaron (najlepiej muszelki, kokardki
lub rurki)
• puszka kukurydzy
• majonez

Przygotowanie: Ugotujcie makaron, dodajcie lekko rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę i odrobinę majonezu, żeby „związał” sałatkę. Oczywiście jeśli macie w domu ogórki konserwowe, fasolę konserwową, paprykę lub inne ulubione warzywa, możecie urozmaicić sałatkę. Innym częstym dodatkiem do tuńczyka są również ugotowane na twardo jajka. Ta sałatka to prawdziwy „przegląd lodówki”. 😉

To tyle na dziś. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom będziecie zawsze przygotowani na wizytę nieoczekiwanych gości.

Nie wiecie, co podać do picia? Sprawdźcie nasze pomysły na proste drinki na imprezę!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *