W andrzejkowy wieczór chętnie spotykamy się ze znajomymi na wspólne wróżenie lub udajemy się do klubu, żeby trochę poszaleć na parkiecie. Nic dziwnego – jest to ostatni dzwonek do zabawy przed adwentem. Jeśli jesteście zwolennikami kameralnych domówek w najbliższym gronie, nie mogliście lepiej trafić! Na naszym blogu znajdziecie wiele pomysłów na andrzejkowe wróżby, dzięki którym Wasza domówka będzie magiczna. A żeby umilić Wam przepowiadanie przyszłości, prezentujemy dzisiaj fantastyczne przekąski na Andrzejki. Musicie ich spróbować! A jeśli chcecie dodatkowo zaskoczyć Waszych gości, przygotujcie do każdej przekąski magiczne nazwy związane z wróżbiarstwem.
TarTAROTKI
Tarot to jedna z najbardziej popularnych metod wróżbiarstwa. Podczas wróżenia zadaje się konkretne, możliwie proste pytanie. Karty tarota, a właściwie obrazy na nich, mają za zadanie udzielić odpowiedzi na zadane pytanie. Zasady wróżenia z kart tarota są dosyć skomplikowane i wymagają odpowiedniego przygotowania. Dlatego zamiast stawiać tarota, postawcie na stole tarTAROTKI – ta przekąska wywróży Wam pyszną zabawę!
TarTAROTKI, czyli pyszne, wytrawne tartaletki
Przygotujcie:
1,5 szklanki mąki
150 g masła
3 żółtka
pół łyżeczki soli
2 pory
3 jajka
100 g wędliny
150 g śmietanki 30%
150 g żółtego sera
pomidorki koktajlowe
1 łyżka masła (do smażenia)
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Posiekajcie masło z mąką. Dodajcie sól i żółtka, a następnie zagniećcie ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto zawińcie w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Pory umyjcie i pokrójcie w plasterki. Możecie zostawić kilka plasterków do dekoracji. Resztę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym masłem, dodajcie pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawcie solą i smażcie kilka minut. Ostudźcie.
Do miski wbijcie jajka, dodajcie śmietanę i przyprawy, wymieszajcie. Do masy dodajcie pora z wędliną i starty ser, ponownie wymieszajcie. Wyłóżcie foremki ciastem (zarówno spód, jak i brzegi). Podpieczcie ciasto ok. 15 Minut w temperaturze 190 stopni. Na tartaletki wylejcie farsz i udekorujcie plasterkami pora oraz pomidorków. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie ok. 25 minut.
Sakiewki dobrego uroku
Choć rzucanie uroku kojarzy nam się raczej negatywnie, to warto zaznaczyć, że urok może mieć również dobrą moc. Jedną z technik rzucania uroku są worki złego lub dobrego uroku. Chodzi tutaj o sakiewkę pełną magicznych przedmiotów, którą wiedźma podrzuca osobie, na którą chce rzucić urok. Jeśli chcecie zauroczyć Waszych andrzejkowych gości, przygotujcie sakiewki dobrego uroku w formie przekąski!
Sakiewki dobrego uroku, czyli pieczarkarze z ciasta francuskiego
Przygotujcie:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 kg pieczarek
1 dużą cebulę
3 ząbki czosnku
1 jajko (do posmarowania)
ok. 100 g żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę
olej do smażenia
Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem, posypcie solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki umyjcie, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i dodajcie do cebuli i czosnku. Doprawcie. Gdy pieczarki się zmniejszą, a woda odparuje, odstawcie gotowy farsz do wystudzenia.
Wskazówka: Jeśli nie odparowała cała woda, możecie ją po prostu odlać. Ważne jest, żeby nie wysuszyć pieczarek, ponieważ staną się gorzkie. Pamiętajcie, że za chwilę trafią do piekarnika, gdzie dodatkowo będzie na nie oddziaływać wysoka temperatura.
Pokrójcie ciasto francuskie na kwadraty o wielkości mniej więcej 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadrat nałóżcie pieczarkowy farsz i zlepcie przeciwległe wierzchołki, aby powstała sakiewka. Gotowe sakiewki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie żółtym serem, uprzednio startym na małych oczkach. Pieczcie według instrukcji na opakowaniu ciasta.
„Królicze łapki” na szczęście
Królicza łapka to bardzo popularny amulet, który ma nas chronić i odpędzać złe moce. To znany na całym świecie symbol szczęścia. Według wierzeń królicza łapka może mieć magiczną moc, jeśli spełnia kilka warunków – np. musi być lewa, tylna, zdobyta w odpowiednim miejscu, przy pełni księżyca itd. Chcecie obdarować gości takim talizmanem? Poczęstujcie ich pyszną przekąską, która swoim wyglądem przypomina ten szczęśliwy amulet!
Przynoszące szczęście królicze łapki, czyli kawałki kurczaka w cieście piwnym
Przygotujcie:
ok. 600 g piersi z kurczaka
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki piwa
przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła
Kurczaka pokrójcie na kawałki (ok. 6 cm x 3 cm) i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zmiksujcie wszystkie pozostałe składniki, czyli mąkę, jajka, piwo i przyprawy. Powinniście otrzymać gęste ciasto. Zanurzajcie pojedyncze kawałki kurczaka w cieście i wrzucajcie na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażcie, aż uzyskają złocisty kolor.
Talia kart
Wróżyć można nie tylko z kart tarota, ale również z klasycznych kart, które zapewne macie w domu. Dodatkowo warto zaznaczyć, że jest to o wiele łatwiejsze, niż stawianie tarota. Każda figura i każdy kolor mają ukryte znaczenie, dlatego wylosowana karta może udzielić konkretnej odpowiedzi na nurtujące pytanie. Wróżenie z klasycznych kart jest równie popularne jak tarot, dlatego nie może zabraknąć zwykłej talii kart na Waszych Andrzejkach. Co powiecie na to, żeby jadalne karty zagościły na Waszym stole?
Talia kart do zjedzenia, czyli zapiekanki przypominające karty do gry
Przygotujcie:
chleb tostowy
wędlinę w plasterkach
pieczarki
ser żółty w plasterkach
paprykę czerwoną
czarne oliwki
ketchup
łyżkę oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano
Pieczarki pokrójcie w plasterki. Doprawcie solą, pieprzem, papryką i oregano. Podsmażcie na oleju. Z chleba tostowego wykrójcie prostokąt, wielkością zbliżony do zwykłej karty. Posmarujcie chleb ketchupem, posypcie oregano, ułóżcie pieczarki i wędlinę. Całość pokryjcie plasterkiem sera tak, aby dokładnie pokrywał całą kanapkę. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut (aż ser się roztopi).
W tym czasie wytnijcie z papryki kształty czerwonych kolorów kart, czyli kier i karo. Z oliwek wytnijcie trefle i piki. Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika udekorujcie je warzywami, aby powstały karty.
Koszyczki obfitości
Róg obfitości to znane z mitologii greckiej wyrażenie symbolizujące dostatek i dobrobyt. Zeus, czyli najważniejszy grecki bóg, był jako dziecko wychowywany przez kozę Amalteę. Gdy zwierzę złamało róg, Zeus wziął go do ręki i pobłogosławił. W ten sposób powstał róg obfitości, który napełniał się tym, czego pragnął jego posiadacz. Nasza kolejna propozycja na andrzejkowe przekąski została zainspirowana tym właśnie magicznym przedmiotem. Możecie być pewni, że koszyczki obfitości spełnią wszystkie kulinarne pragnienia Waszych gości.
Koszyczki obfitości, czyli niezawodna pizza w formie muffinek
Przygotujcie:
4 szklanki mąki
¼ kostki drożdży (25 g)
5 łyżek oliwy
1,5 szklanki wody
szczyptę cukru
łyżkę soli
200 g żółtego sera
farsz według uznania (u nas kurczak, pieczarki i papryka)
sos pomidorowy lub ketchup
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Wymieszajcie drożdże ze szczyptą cukru, łyżeczką mąki i 5 łyżkami ciepłej wody. Odstawcie na ok. 20 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Do miski przesiejcie mąkę. Dodajcie zaczyn, wodę i sól. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie olej. Odstawcie na ok. 1 godzinę.
Przygotujcie farsz. Kurczaka pokrójcie na małe kawałki (ok. 1,5 cm x 1,5 cm), doprawcie solą i pieprzem, podsmażcie. Pieczarki pokrójcie na plasterki, doprawcie solą, pieprzem, odrobiną oregano i bazylii. Podsmażcie. Paprykę pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki.
Wyróbcie ponownie ciasto i rozwałkujcie. Wyłóżcie nim foremki do muffinek. Posmarujcie ketchupem i posypcie ziołami oraz odrobiną sera. Wyłóżcie farsz i przykryjcie obficie serem. Pieczcie ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Czterolistna koniczyna i podkowa
Gdybyśmy zapytali Was o przedmioty przynoszące szczęście, z całą pewnością wymienilibyście przynajmniej jeden z powyższych symboli. Czterolistna koniczyna jest rzadko występującą mutacją koniczyny – według statystyk macie tylko jedną na 10 000 szans na znalezienie czterolistnej koniczyny. Nic dziwnego, że uznaje się ją za magiczną. 😉 Podkowa jest równie popularnym symbolem szczęścia, choć nie do końca wiadomo, dlaczego. Być może ma na to wpływ jej kształt (półksiężyc, który ma właściwości ochronne) oraz materiał (żelazo służy od dawna do odpędzania złych sił). Jedno jest pewne – czterolistna koniczyna i podkowa jako przekąski sprawią, że każdy Wasz gość będzie szczęśliwy!
Szczęście na Waszym stole, czyli czterolistna koniczyna i podkowa
Przygotujcie:
ciasto francuskie
ketchup
oregano
starty ser żółty
salami paprykowe
jajko do posmarowania
szablony koniczyny i podkowy
Wytnijcie z papieru szablony koniczyny i podkowy, które posłużą Wam do odrysowania kształtów na cieście francuskim (poniżej możecie pobrać obydwa szablony). Wyciętą koniczynę i podkowę posmarujcie ketchupem i posypcie oregano. Zostawcie około 0,5 cm wolnych brzegów, aby potem zlepić ciasto. Posypcie serem, nałóżcie salami i ponownie posypcie serem. Na koniec przykryjcie wszystko drugim kształtem wyciętym z ciasta – koniczynę koniczyną i podkowę podkową. Brzegi dokładnie zlepcie (możecie użyć widelca). Posmarujcie roztrzepanym jajkiem i pieczcie według instrukcji na opakowaniu ciasta.