Walentynki – dla jednych komercyjne święto zapożyczone zza oceanu, dla innych dobra okazja do tego, aby spędzić miły wieczór ze swoją drugą połówką. Większość par decyduje się tego dnia na wyjście do restauracji, ale są również tacy, którzy chętnie spędzają Walentynki w domowych zaciszu. Wcale nas to nie dziwi – kolacja walentynkowa w domu może być równie romantyczna i ekscytująca, jak ta na mieście (a nawet bardziej!). Jeśli decydujecie się zostać w czterech ścianach, warto pomyśleć o tym, co podacie ukochanej lub ukochanemu – motyle w brzuchu są tego dnia jak najbardziej mile widziane, ale przecież nie da się żyć tylko miłością. 😉 Przedstawiamy Wam dzisiaj 5 pomysłów na walentynkowe dania, które wprowadzą Was w dobry nastrój!
1. Kolacja walentynkowa w domu – LASAGNE
Kto oglądał przygody kota Garfielda, wie doskonale, że na punkcie lasagne można dosłownie oszaleć. To proste i smaczne danie jest dobrym pomysłem na kolację walentynkową. Po pierwsze nie jest szczególnie wymagającym wyzwaniem kulinarnym, dzięki czemu ograniczycie ryzyko niepowodzenia. Po drugie przyrządzenie lasagne zajmuje niewiele czasu, który jest tak ważny przy przygotowywaniu walentynkowego wieczoru – w końcu musicie zadbać również o nastrój, dekoracje i swój wygląd. Po trzecie jest to danie, które smakuje praktycznie każdemu. Te trzy zalety przemawiają za tym, abyście podali lasagne swojej drugiej połówce podczas kolacji walentynkowej w domu.
Przygotowanie
Przygotujcie naczynie żaroodporne, w którym będziecie „składać” Waszą lasagne – podane proporcje są odpowiednie dla naczynia mniej więcej 25×15 cm. Zacznijcie od starcia sera na małych oczkach. Odstawcie i zabierzcie się do przygotowywania sosu bolońskiego.
Pokrójcie drobno cebulę i rzućcie na rozgrzaną oliwę na dosyć sporej patelni. Warto ją trochę posolić, aby szybciej zmiękła. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie czosnek (najlepiej przeciśnięty przez praskę, ewentualnie drobno pokrojony). Chwilę podsmażcie, aż czosnek puści aromat, następnie dodajcie mięso. Smażcie, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy – wtedy wlejcie gorący bulion połączony z koncentratem pomidorowym. Gotujcie około 10 minut, dodajcie passatę pomidorową i przyprawcie według smaku. Odstawcie.
Teraz przygotujcie sos beszamelowy. Podpowiadamy, że nie jest on konieczny. Możecie pominąć ten akapit i przejść od razu do „składania” lasagne. Jeśli jednak chcecie ulepszyć swoje danie sosem beszamelowym, jego przygotowanie nie jest niczym trudnym. Roztopcie masło w niedużym garnku, dodajcie mąkę i smażcie, cały czas mieszając, aby mąka się nie zarumieniła. Stopniowo wlewajcie mleko, energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotujcie około 5 minut, zestawcie z ognia i doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ułóżcie makaron na dnie naczynia żaroodpornego. Nie nakładajcie płatów na siebie, bo mogą nie zmięknąć. Przykryjcie dokładnie 1/3 sosu bolońskiego, wyłóżcie 1/3 sosu beszamelowego, posypcie serem i ułóżcie kolejną warstwę makaronu. Powtórzcie czynność. Ostatnia warstwa sera powinna być obfita. Pieczcie ok. 45 minut w 180 °C. Przed porcjowaniem odczekajcie 5 minut. Smacznego!
2. Kolacja walentynkowa w domu – MAKARON Z KREWETKAMI
Krewetki to najbardziej znane i najchętniej wybierane owoce morza. Są smaczne, mało kaloryczne i lekkostrawne, w związku z czym wydają się być fantastyczną opcją na romantyczny walentynkowy wieczór we dwoje. Tym bardziej, że dodatkowo mają afrodyzjakalne właściwości. 😉 Wbrew pozorom nie ma nic trudnego w przygotowywaniu krewetek – jesteśmy przekonani, że bez problemu sobie z nimi poradzicie w kuchni. Szczególnie, że w sklepach są dostępne krewetki już obrane, a nawet oczyszczone. Jeśli będziecie je przyrządzać po raz pierwszy, polecamy kupić właśnie takie.
Przygotowanie
Krewetki należy rozmrozić. Jeśli trzeba, obierzcie je, oczyśćcie i usuńcie ogonki. Przepłuczcie krewetki pod strumieniem zimnej wody i osuszcie ręcznikiem papierowym. Nastawcie makaron. Opłuczcie i posiekajcie natkę pietruszki. Masło roztopcie na patelni (na małym ogniu), dodajcie pokrojony w kostkę czosnek i krewetki. Doprawcie delikatnie solą i pieprzem.
Smażenie powinno trwać krótko, około 3 minuty. W tym czasie krewetki powinny się delikatnie zarumienić i zwinąć w ślimaczki. Pod koniec wymieszajcie zawartość patelni z ugotowanym makaronem i dodajcie natkę pietruszki. Gotowe danie możecie udekorować pomidorkami. Smacznego!
Wskazówka: Możecie zrezygnować z makaronu i zastąpić go czosnkową bagietką, która świetnie pasuje do krewetek. Wystarczy pokroić bagietkę w dwucentymetrowe kromki i smażyć na suchej patelni. Gdy jedna część kromki się zarumieni, posmarujcie ją czosnkowym masłem i umieśćcie ponownie na patelni drugą stroną. W ten sposób masło się rozpuści, a grzanka będzie chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.
3. Kolacja walentynkowa w domu – ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Kolejnym lekkim i pysznym daniem, które idealnie wkomponuje się w romantyczny klimat kolacji walentynkowej w domu, jest łosoś upieczony w cieście francuskim. Łosoś jest jedną z najchętniej kupowanych ryb, którą cechuje bogactwo witamin oraz cennych minerałów. Nie potrzebuje długiej obróbki i smakuje wyśmienicie w połączeniu ze szparagami lub szpinakiem. Ponieważ dwie poprzednie propozycje były makaronowe, polecamy Wam podanie łososia w cieście francuskim. Tym szybkim, smacznym i pięknie wyglądającym daniem skradniecie serce Waszej Walentynce!
Przygotowanie
Zacznijcie od przygotowania szparagów lub szpinaku. Jeśli wybraliście pierwszą opcję, umyjcie szparagi i odłamcie ich twarde końce. Możecie je dodatkowo sparzyć we wrzątku z odrobiną soli (około 3 minuty).
Jeżeli postawiliście na szpinak, należy go najpierw rozmrozić. Rozgrzejcie masło na patelni, wrzućcie posiekaną cebulę, delikatnie posólcie i smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie aż puści aromat i dodajcie szpinak. Doprawcie solą i pieprzem. Smażcie wszystko około 1-2 min.
Następnie zajmijcie się łososiem. Jeśli kupiliście filet ze skórą, musicie ją odciąć. Podzielcie filet na dwie porcje. Doprawcie rybę solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny. Odstawcie.
Rozwińcie ciasto francuskie. Wytnijcie dwa kształty pasujące do filetów – wysokość ciasta ma być równa wysokości ryby, a szerokość trzy razy większa. Połóżcie rybę na cieście tak, aby z jej obydwu stron leżało zapasowe ciasto. Przykryjcie fileta szparagami lub szpinakiem i posypcie serem. Ciasto po dwóch stronach ryby pokrójcie w paski i przykrywajcie fileta paskami raz z lewej raz z prawej strony. Gry skończyliście przeplatankę, posmarujcie całość roztrzepanym jajkiem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 25 minut.
4. Kolacja walentynkowa w domu – TARTA Z GRZYBAMI
Nasza kolejna propozycja wymaga odrobinę więcej cierpliwości w kuchni. Ale nie chcemy Was zasypywać jedynie przepisami na makarony w różnych postaciach, choć zgadzamy się, że to najprostsza droga. 🙂 Wierzymy w Was! Tarta to świetna alternatywa dla powszechnie uwielbianej pizzy. Na kruche ciasto możecie położyć praktycznie wszystkie ulubione dodatki, identycznie jak w przypadku włoskiego placka. Dzisiaj polecamy Wam tartę z grzybami leśnymi, która jest delikatna, lekka i przepyszna!
Przygotowanie
CIASTO: Do mąki dodajcie sól i zimne, pokrojone w kostkę masło. Posiekajcie całość nożem, następnie dodajcie żółtka i śmietanę. Zagniatajcie, aż składniki się połączą w gładkie ciasto. Rozwałkujcie ciasto na okrągły placek (podsypujcie mąką) i wyłóżcie nim blaszkę do tarty. Przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na przynajmniej godzinę. Ciasto możecie przygotować nawet poprzedniego dnia. Schłodzone ciasto należy nakłuć widelcem i piec w temp. 180 °C przez 20 minut.
NADZIENIE: Podczas gdy ciasto jest w piekarniku, przygotujcie nadzienie. Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na maśle z odrobiną soli. Dodajcie czosnek i po minucie wsypcie rozmrożone grzyby. Doprawcie solą i pieprzem, smażcie około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby grzyby nie przywierały. Dodajcie posiekaną natkę pietruszki. W osobnym naczyniu wymieszajcie białka, śmietanę i ser. Wyłączcie palnik pod patelnią z grzybami i wlejcie mieszankę.
Gdy ciasto będzie gotowe, wyłóżcie delikatnie zawartość patelni na tartę. Pieczcie całość ok. 35 minut w 180 °C – w tym czasie masa powinna się ściąć.
Wskazówka: Do nadzienia możecie dodać szynkę parmeńską, boczek lub kiełbasę, jeśli wolicie mięsne dania. Wybraną wędlinę wystarczy trochę podsmażyć razem z cebulą, zanim dodacie czosnek i grzyby.
5. Kolacja walentynkowa w domu – SZAFRANOWE RISOTTO
Nasz ostatni pomysł jest co prawda dosyć czasochłonną propozycją, ale uwierzcie, że warto się pokusić o to danie. Jeśli lubicie wyzwania, to zdecydowania dobra opcja na Waszą kolację walentynkową. Zdaliśmy sobie właśnie sprawę, że w dzisiejszym wpisie nie było jeszcze kurczaka, co może trochę zdziwić, bo Polacy przecież uwielbiają kurczaka. Dlatego dodajmy go (opcjonalnie) do naszego risotto, które jest wprost obłędne! 😉
Przygotowanie
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wsypcie pokrojoną drobno cebulę. Zeszklijcie, ale nie pozwólcie jej zbrązowieć. Dodajcie suchy ryż i smażcie około 2 minuty, aż zrobi się przezroczysty. Wlejcie wino. Gdy zostanie wchłonięte, wlejcie część gorącego bulionu, przykładowo szklankę. Dodajcie szafran. Gdy ryż wchłonie bulion, podlejcie ponownie, aż do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajcie masło i ser. Zestawcie z ognia i wymieszajcie dokładnie. Risotto jest gotowe do podania.
Wskazówka: Risotto wspaniale smakuje samo, ale możecie urozmaicić Wasze danie i podać risotto z grillowanym kurczakiem w ulubionych przyprawach oraz z ugotowanymi lub usmażonymi warzywami – może to być brokuł, papryka czy fasolka szparagowa, według uznania.
Kolacja walentynkowa to świetny wstęp do dalszej części wieczoru. Nie macie pomysłu, jak możecie spędzić dzień zakochanych w czterech ścianach? Przychodzimy Wam z pomocą! W osobnym wpisie znajdziecie kilka pomysłów na wyjątkowe Walentynki w domu – sprawdźcie koniecznie TUTAJ! Życzymy Wam romantycznego wieczoru i dużo miłości! 🙂