Tłusty Czwartek – najsmaczniejsze przepisy na tradycyjne (i nie tylko!) słodkości

Tłusty Czwartek

Pączki, pączusie, chrusty, chruściki – te słodkości definiują wielkie święto łasuchów, jakim jest Tłusty Czwartek. Tego jednego dnia objadamy się słodyczami, nie zważając na dietę, zdrowe odżywianie i utrzymanie szczupłej sylwetki. Pączkową tradycję zna każdy z nas od najmłodszych lat, jednak nie każdy wie, gdzie ona ma swoje początki. Ponownie przychodzimy z pomocą i przedstawiamy historię słodkiego zwyczaju, a także najlepsze przepisy, dzięki którym świętowanie będzie jeszcze przyjemniejsze!

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to święto ruchome, ponieważ jego data zależy od daty Świąt Wielkanocnych. Tradycja ta ma swoje początki już w czasach pogańskich. Wówczas poganie organizowali huczne uczty w celu pożegnania zimy i przygotowania się na nadejście wiosny. Na suto zastawionych stołach królowały mięsa, chleb i wino, ale także można było znaleźć przekąskę, która stała się pierwowzorem dzisiejszych pączków. Co ciekawe, pierwsze pączki były nadziewane słoniną, mięsem lub skwarkami i stanowiły zakąskę do wódki. Z czasem stawały się one coraz lżejsze i słodsze, a w środku ukrywano migdały lub orzechy. Wierzono, że osoba, która je znalazła, będzie się cieszyć dobrobytem i powodzeniem.

Gdy słyszymy hasło Tłusty Czwartek, pierwsze co nam się kojarzy to pączki. Nic w tym dziwnego, to ich najwięcej zjadamy tego dnia. Nie zapominajmy jednak, że tego dnia nasz organizm wybaczy nam wszelkie inne słodycze. Nie macie pomysłu jakie? Od tego macie nas! Sprawdźcie nasze ulubione przepisy na Tłusty Czwartek.

Pączki

Składniki:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
50 g masła
40 g drożdży (świeżych)
40 g cukru
4 żółtka jajek
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania

Mleko podgrzejcie w garnuszku i rozpuśćcie w nim masło. Nie powinno być ono gorące, tylko dosyć ciepłe. Dodajcie drożdże, cukier oraz odrobinę mąki (łyżka wystarczy) i odstawcie na ok. 10 min do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajcie stopniowo pozostałe składniki – mąkę, żółtka oraz sól. Zagniećcie do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta i odstawcie je do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wygniatajcie ponownie ciasto przez kilka minut i rozwałkujcie na grubość ok. 2-3 cm. Szklanką wykrójcie okręgi, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Pączki smażcie na rozgrzanym do 175 stopni oleju lub smalcu, po 2 minuty z każdej strony. Odstawcie do lekkiego przestudzenia i nadziejcie za pomocą rękawa cukierniczego ulubionym nadzieniem – np. dżemem, Nutellą czy kremem budyniowym. Pączki możecie smażyć również od razu z nadzieniem. Wówczas tuż przed smażeniem rozpłaszczcie kulkę ciasta, połóżcie łyżkę nadzienia na środek i zalepcie, formując kulkę. Usmażone pączki posypcie cukrem pudrem.

Faworki

Składniki:
6 żółtek jajek
125 ml piwa
250 g mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki zagniećcie na gładkie ciasto. Następnie rozwałkujcie na cieniutkie (1-2 mm) placki i pokrójcie na paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek natnijcie po środku wzdłuż i przełóżcie przez nacięcie jeden koniec. Smażcie na złoty kolor (do 1 minuty z każdej strony) rozgrzanym do 180 stopni oleju.

Oponki

Składniki:
0,5 kg twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
170 g śmietany
0,5 kg mąki
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Twaróg razem z cukrem i masłem zmielcie w maszynce do mielenia mięsa. Następnie do masy twarogowej dodajcie jajka, sodę oczyszczoną, śmietanę oraz mąkę i zagniećcie na gładkie ciasto. Rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-1 cm. Ciasto wychodzi dosyć lepkie, więc musicie podsypać mąką, aby się łatwo rozwałkowało. Za pomocą większej szklanki wykrójcie okręgi, a kieliszkiem zróbcie dziurkę w środku. Smażcie na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.

Gniazdka

Składniki:
250 ml wody
100 g masła
3 jajka
190 g mąki
szczypta soli
150g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny lub 4 łyżki wody
olej do smażenia

W garnku zagotujcie wodę z masłem oraz solą, a następnie zmniejszcie moc palnika. Dodajcie mąkę, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa jest już jednolita i gładka, odstawcie ją do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta dodajcie stopniowo jajka, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Wytnijcie kwadraty z papieru do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładajcie ciasto bezpośrednio na papier, formując okręgi. Gniazdka wkładajcie na olej rozgrzany do 175 stopni, papierem do góry. Usuńcie go gdy tylko odklei się od ciasta. Smażcie przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Churrosy

Składniki:
250 ml wody
80 g masła
160 g mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
olej do smażenia

Wodę zagotujcie z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszcie moc palnika, dodajcie mąkę i od razu energicznie mieszajcie szpatułką lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od garnka, odstawcie do lekkiego przestudzenia. Następnie do ciepłego ciasta dodajcie stopniowo jajka, jednocześnie mieszając szpatułką lub mikserem. Po połączeniu powinno mieć jednolitą, gęstą konsystencję (jak budyń). Za pomocą rękawa cukierniczego nakładajcie churrosy bezpośrednio na rozgrzany do 180 stopni olej. Smażcie przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym ulubionym przepisom jeszcze bardziej pokochacie Tłusty Czwartek. W tym jednym dniu w roku nie przejmujcie się kaloriami i podtrzymujcie tradycję, pozwalając sobie na zjedzenie przynajmniej jednego pączka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *